уторак, 20. јануар 2015.

INTEGRALNI DOMACI HLEB | BEZ GLUTENA

Danas vam predstavljam recept za integralni hleb od razanog, heljdinog i speltinog brasna, posto je bio dosta trazen :)

Spelta: najstarija žitarica ponovo aktuelna

Ova žitarica poreklom iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Spelta nije najstala ponovo popularna iako je decenijama korišćena samo za prehranu trkačkih konja. Danas žitarica spelta ili krupnik ima široku primenu, između ostalog i zato što mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu (napominjemo da spelta svakako sadrži gluten, iako u manjoj količini nego neke druge žitarice, i ne preporučuje se osobama koje su alergične na gluten). Takođe, spelta je na ceni i zbog svog prijatnog, orašastog ukusa.




Potrebni sastojci: (za dva hleba)

2 solje speltinog brasna
 solja razanog brasna
solja heljdinog brasna
prasak za pecivo
kasicica morske soli
2 kasicice nerafinisanog suncokretovog ulja
2 solje kisele vode
1.5 solja vode
saka lana i susama




Video demonstraciju mozete pogledati ovde :)


Sani FruityVegan

1 коментар: