Danas vam predstavljam recept za integralni hleb od razanog, heljdinog i speltinog brasna, posto je bio dosta trazen :)
Spelta: najstarija žitarica ponovo aktuelna
Ova žitarica poreklom iz južne Azije,
doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila na
celoj teritoriji Evrope. Spelta nije najstala ponovo popularna iako je
decenijama korišćena samo za prehranu trkačkih konja. Danas žitarica
spelta ili krupnik ima široku primenu, između ostalog i zato što mnogi
ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu (napominjemo
da spelta svakako sadrži gluten, iako u manjoj količini nego neke druge
žitarice, i ne preporučuje se osobama koje su alergične na gluten).
Takođe, spelta je na ceni i zbog svog prijatnog, orašastog ukusa.
Potrebni sastojci: (za dva hleba)
2 solje speltinog brasna
solja razanog brasna
solja heljdinog brasna
prasak za pecivo
kasicica morske soli
2 kasicice nerafinisanog suncokretovog ulja
2 solje kisele vode
1.5 solja vode
saka lana i susama
Video demonstraciju mozete pogledati ovde :)
Sani FruityVegan
Kako BEZ GLUTENA kada su sastojci raž i spelta ?????????
ОдговориИзбриши